FROV JU RGB NEGATIVE

Laboratoř sídlí na adrese:

Ústav akvakultury a ochrany vod,
Husova tř. 458/102
370 05 České Budějovice
 

Personální obsazení a kontakty

 
 
mraz
Ing. Jan Mráz, Ph.D.
vedoucí laboratoře, akademický pracovník
+420 38777 4643     +420 737 221 913

Životopis CS
Životopis EN
Publikace

 
 
linhartova z
Mgr. Zuzana Linhartová, Ph.D.
akademický pracovník
 
     
lunda
Ing. Roman Lunda
doktorand
Životopis CS
Životopis EN
Publikace
     
dvorak
Ing. Petr Dvořák, Ph.D.
akademický pracovník
+420 38777 4648
Životopis CS
Životopis EN
Publikace
     
prenerova
Ing. Eva Prenerová, CSc.
akademický pracovník
+420 38777 4670   +420 724 102 351
Životopis CS
Životopis EN
Publikace
     
 blahova
Ing. Zuzana Bláhová
doktorandka
+420 38777 4649
Životopis CS
Životopis EN
Publikace
     
siglova
Ing. Kristýna Siglová
technik
+420 38 777 4649
 
 
 
Laboratoř se zabývá faktory ovlivňujícími kvalitu rybího masa. Vyvinuli jsme patentovanou technologii chovu kapra se zvýšeným obsahem omega 3 kyselin. Pro tento produkt byla vytvořena ochranná známka a webové stránky www.omega3kapr.cz. Společně s  Institutem klinické a experimentální medicíny ověřujeme pozitivní vlastnosti kapřího masa v léčbě kardiovaskulárních chorob.
lvkmr 04

Důležitou oblastí je vývoj krmiv využívajících rostlinné látky, především oleje, jako náhrady za tradiční rybí olej. Výzkum je cílen na zvyšování udržitelnosti akvakultury a zvyšování nutriční kvality rybího masa pro konzumenty. Moderním směrem výzkumu je studium vlivu biologicky aktivních látek obsažených v rostlinných krmivech na metabolismus ryb a kvalitu jejich masa.

Zabýváme se technologiemi pro efektivní a dlouhodobě udržitelné využívání vody a živin v akvakultuře. Odpadní vodu a živiny z intenzivního chovu ryb používáme např. pro hydroponickou produkci rostlin (tzv. Akvaponii), mikrobiálního proteinu (bioflok) či kvalitního vermikompostu a žížal. Dále studujeme vliv různých aspektů managementu rybníků na kvalitu vody a ryb.
 

Zabýváme se zpracováním ryb a rybích výrobků. Především pak jejich kvalitou a stabilitou v průběhu skladování. Vyvíjíme rybí výrobky s bioaktivními látkami využívající hůře obchodovatelné části ryb či vedlejší produkty. Neméně důležité je i hodnocení vlivu kuchyňských úprav na výslednou kvalitu rybích výrobků.

Laboratoř využívá moderní analytické přístroje a postupy (plynová chromatografie, vysoce účinná tenkovrstvá chromatografie a kapalinová chromatografie). Provádíme krmné pokusy, senzorické testy, hodnocení kvality a vývoj rybích výrobků.

Laboratoř zajišťuje výuku odborných předmětů (Výživa ryb, Komodity akvakultury a Kvalita ryb a rybích výrobků) pro studenty bakalářských a magisterských oborů. Rovněž se podílí na vedení závěrečných prací studentů bakalářského,  magisterského a doktorského studia v prezenční i kombinované formě.

 

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}

Normal 0 false 21 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;}
rybarskeknihy   youtube  face

© 2014 Fakulta rybářství a ochrany vod ve Vodňanech