/CENAKVA/

Jihočeské výzkumné centrum akvakultury
a biodiverzity hydrocenóz

Externí spolupráce 

biologicke-centrum-akademie-ved-logo                                                                 

Hydrobiologický ústav, Biologické centrum AV ČR, v.v.i.                                         

Oddělení ekologie ryb a zooplanktonu Hydrobiologického ústavu BC AV ČR

Oddělení se zabývá výzkumem nejvýše postavených trofických úrovní – zooplanktonu a ryb, ve velkých vnitrozemských sladkovodních ekosystémech a jeho výzkum je členěn do sedmi oblastí pokrývajících ekologii juvenilních stádií ryb, časo-prostorovou ekologii ryb, potravní ekologii ryb, ekologii chování ryb, populační dynamiku ryb, ekologii rybích a zooplanktonních společenstev, a biologii ochrany. Jako specialisté na průzkumy velkých vnitrozemských vod využíváme velmi široké spektrum unikátních odlovných a vzorkovacích prostředků k získávání kvantitativních, semikvantitativních a kvalitativních informací o početnosti, biomase a složení rybích a zooplanktonních společenstev.

Instrumentální vybavení a metodické know-how

Vybavení
 

Ichtyoplanktonní a plůdkové vlečné a zátahové sítě pro vzorkování tohoročních ryb v otevřené vodě, v blízkosti plochého dna a v makrofytových zárostech.

ichtyoplankton

Vlečné sítě (několik typů rámových a bezrámových sítí výšky až 10 m, šířky až 40 m, včetně elektrifikovaných) tažené jednou či dvěma loděmi (Ota Oliva – délka 8 m, výkon motoru 64 HP, Thor Heyerdahl – délka 10 m, výkon motoru 115 HP) pro kvantitativní průzkumy pelagických habitatů.

trawling

Košelkové nevody (různé typy výšky až 12 m, délky až 120 m) rozdávané z lodě speciální katamaránové konstrukce pro průzkumy pelagických habitatů.

purseseining2

Zátahové sítě (různé velikosti ok, délka sítě 10 až 200 m) pro kvantitativním průzkumy nestrukturovaných litorálních (nejmělčích bentických) habitatů.

beachseining-maly

Elektrolovná zařízení (bateriové a motorové přístroje nesené na zádech pro použití na menších vodách, dvě speciální elektrolovné lodě délky 6 m vybavené hlubinným agregátem s výstupním napětím až 600 V) pro průzkumy strukturovaných litorálních habitatů.

electrofishing2

Mnohoočkové tenatové sítě (standardizované s dvanácti velikostmi ok v rozmezí 5 až 55 mm, výška sítě 1,5 nebo 3 m, délka 30 m, i velkooké s velikostmi ok 70 až 135 mm, výška sítě 1,5 nebo 3 m, délka 40 m) instalované v hloubkově stratifikovaném schématu pro kvalitativní a semikvantitativní průzkumy všech typů bentických a pelagických habitatů.

gillnetting

Systém akustické telemetrie (91 přijímačů Lotek Wireless Inc. typu WHS3250 pracujícími na frekvenci 76 kHz) pro sledování chování a výskytu ryb spolu s monitorováním environmentálního pozadí teplotními/světelnými dataloggery HOBO Pendant® a mobilní meteorologickou stanicí.

acoustic-telemetry-upraveny

Systém pasivní telemetrie firmy OregonRFID pro sledování migrací vodních živočichů v menších tocích a nádržích.

passive-telemetry

Dálkově ovládané kamery (Observer firmy Subsea Tech, SplashCam Delta Vision HD), systém samosběrných kamer (GoPro) a přístrojových potápěčů pro přímé pozorování pod vodou.

rov
Metodické know-how
 

Průzkumy velikosti populací, biologie a ekologie sumce velkého v jezerech, přehradních nádržích a řekách pomocí návazcových šňůr.

longlines_maly

Akustické odhady početnosti, biomasy a velikostního složení rybích obsádek (vertikální i horizontální sledování) a sledováním časoprostorového rozložení

a chování ryb ve velkých vodních tělesech (mobilní i stacionární sledování) s využitím echolotu Simrad EK60 a EK80 pracujícího s frekvencemi 38, 120, 200 a 333 kHz

(podporující chirpový i kontinuální signál) a dvoufrekvenčního identifikačního sonaru (DIDSON).

acoustics_upraveny
Analýzy přítomnosti stabilních izotopů uhlíku a dusíku v různých tkáních ryb pro odhalení rolí ryb v potravních sítích vodních ekosystémů.  
Analýzy dopadů rybožravých predátorů na populace ryb v tekoucích i stojatých vodách.  
Databáze šupinných, otolitových a tkáňových vzorků různých druhů ryb, různého pohlaví a velikostí ze 45 lokalit ČR a Evropy.  

Proces podání projektu

  • Výzva pro podávání projektů je otevřena nepřetržitě
  • Žadatel vyplní formulář pro přístup
  • Žadatel zašle elektronickou verzi formuláře manažerovi výzev: Jaroslava Dubová - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Vyčká na rozhodnutí o hodnocení projektu (cca 14 dní)
  • V případě přijetí projektu k realizaci:
    • Manažer výzev zašle žadateli smlouvu o přístupu – žadatel zašle vyplněnou a podepsanou smlouvu zpět manažerovi výzev
    • Na průběhu řešení projektu a cenové kalkulaci se řešitel domlouvá přímo s vedoucím oddělením ekologie ryb a zooplanktonu

Cenová kalkulace

Kontakty

  • Mgr. Tomáš Jůza, Ph.D.         

  • Vedoucí Oddělení ekologie ryb a zooplanktonu                   

  • Hydrobiologický ústav BC AV ČR, Na Sádkách 702/7, České Budějovice 370 10   

  • +420 387 775 838, +420 733 373 139

  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • Jaroslava Dubová, BBus.    

  • Administrátorka Open Access přístupů                 

  • Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích            

  • +420 38777 4619

  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1