Skip to main content
FROV | 11.02.2025

Seminář „Důležitost výživy v léčbě“

Dne 4. února 2025 proběhl významný seminář na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde naši kolegové doc. Ing. Jan Mráz, Ph.D. a Ing. Jan Kašpar z Fakulty rybářství a ochrany vod JU představili důležité poznatky o rybách ve výživě a zdraví.

Profesorka Adámková z IKEM zdůraznila význam kvalitní stravy plné živin pro zdravý životní styl. Docent Jan Mráz z Fakulty rybářství a ochrany vod JU se rozhovořil o několika společných projektech Fakulty rybářství a ochrany vod JU s IKEM, jejichž cílem bylo prokázat pozitivní vliv konzumace ryb při prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění díky omega-3 mastným kyselinám. V rámci projektu byla vyvinuta patentovaná technologie chovu kapra s vysokým obsahem omega 3 kyselin.

Na skupině osob s kardiovaskulárním onemocněním, kterým byla po dobu 4 týdnů, podávána dvakrát týdně 200 gramová porce omega-3 kapra se prokázal pokles „špatného“ LDL cholesterolu a naopak vzrůst „hodného“ HDL cholesterolu. Vedlejším efektem studie bylo výrazně rychlejší hojení ran a tím urychlení zotavení po bypassu.

Druhým významným projektem, který měl za cíl dostat kvalitní rybí výrobky do škol a školek byl společný projekt s firmou Tilapia s.r.o. dodávající výrobky pod značkou Happy Fish Delicates. Při něm byla vyvinuta a otestována řada rybích produktů vhodných právě pro ty nejmenší. Ukázalo se, že dětem chutnají ryby ve formách a tvarech, které dobře znají z konzumace běžných jídel např. hamburgery, čevapčiči, dukátky, masové kuličky, párky, šunky, stripsy či sum řízky (tj. řízky ze sumečka afrického). Bonusem studie bylo zjištění, že dětští strávníci obvykle nemají příliš velký problém s přirozeným zabarvením rybích pokrmů a dávají přednost jednoduše zvoleným kombinacím na talíři.

Palčivými tématy, které rezonují jak odbornou, tak i laickou veřejností jsou stále otázky: Jak naučit populaci jíst pravidelně sladkovodní ryby? Jak je naservírovat tak, aby byly atraktivní a lákaly ke konzumaci? A také jak prolomit odpor spojený s konzumací ryb?

Jan Kašpar poukázal na praktické zkušenosti s jejich řešením a zdůraznil nezbytnost dlouhodobé cílené strategické propagace, jejíž koordinace a podpora by měla vycházet především ze strany státu. Dále upozornil na možnost spolupráce v rámci inovací a optimalizací technologických postupů, cílených seminářů pro pracovníky veřejného stravování a dalších aktivit, jejichž cílem je osvěta a dostupnost ryb a rybích produktů široké veřejnosti.

Celý záznam semináře si můžete pustit zde.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 616 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1