Ústav akvakultury
a ochrany vod

Laboratoř výživy

Laboratoř se zabývá faktory ovlivňujícími kvalitu rybího masa. Vyvinuli jsme patentovanou technologii chovu kapra se zvýšeným obsahem omega 3 kyselin. Pro tento produkt byla vytvořena ochranná známka a webové stránky www.omega3kapr.cz. Společně s Institutem klinické a experimentální medicíny ověřujeme pozitivní vlastnosti kapřího masa v léčbě kardiovaskulárních chorob.

Důležitou oblastí je vývoj krmiv využívajících rostlinné látky, především oleje, jako náhrady za tradiční rybí olej. Výzkum je cílen na zvyšování udržitelnosti akvakultury a zvyšování nutriční kvality rybího masa pro konzumenty. Moderním směrem výzkumu je studium vlivu biologicky aktivních látek obsažených v rostlinných krmivech na metabolismus ryb a kvalitu jejich masa.

Ke studiu genů důležitých pro syntézu omega 3 kyselin využíváme metody molekulární biologie.

Zabýváme se zpracováním ryb a rybích výrobků. Především pak jejich kvalitou a stabilitou v průběhu skladování. Vyvíjíme rybí výrobky s bioaktivními látkami využívající hůře obchodovatelné části ryb či vedlejší produkty. Neméně důležité je i hodnocení vlivu kuchyňských úprav na výslednou kvalitu rybích výrobků.

Zlepšujeme kvalitu rybího masa a hodnotíme vliv přirozeně se vyskytujících antimikrobiálních látek, tzv. přírodních aditiv a antioxidantů, které prodlužují jeho trvanlivost s pozitivním efektem na lidské zdraví.

Laboratoř využívá moderní analytické přístroje a postupy (plynová chromatografie, vysoce účinná tenkovrstvá chromatografie, kapalinová chromatografie, čtečku vícejamkových destiček a chemoluminiscenční detektor). Laboratoř je vybavena MALDI-TOF/TOF, zařízení pro normální 2D gelovou elektroforézu a laboratoří pro tkáňové kultury. Dále provádíme krmné pokusy, senzorické testy, hodnocení kvality a vývoj rybích výrobků.

Zabýváme se technologiemi pro efektivní a dlouhodobě udržitelné využívání vody a živin v akvakultuře. Odpadní vodu a živiny z intenzivního chovu ryb používáme např. pro hydroponickou produkci rostlin (tzv. Akvaponii), mikrobiálního proteinu (bioflok) či kvalitního vermikompostu a žížal. Dále studujeme vliv různých aspektů managementu rybníků na kvalitu vody a ryb.

Monitorujeme rybí společenstva ve volných vodách a kontrolujeme migrační prostupnost.

Laboratoř nabízí služby v oblasti analýzy lipidů a skladby mastných kyselin v různých druzích potravin, tkáních, hmyzu, krmivech a rostlinách a analýzy spojené s metabolismem lipidů in vitro a in vivo.

Laboratoř zajišťuje výuku odborných předmětů (Výživa ryb, Komodity akvakultury a Kvalita ryb a rybích výrobků) pro studenty bakalářských a magisterských oborů a vede praktická cvičení z ichtyologie, sportovního rybolovu a myslivosti. Rovněž se podílí na vedení závěrečných prací studentů bakalářského, magisterského a doktorského studia v prezenční i kombinované formě.

Lidé a kontakty

  • Ústav akvakultury a ochrany vod

  • Husova tř. 458/102
    370 05 České Budějovice

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1