Laboratoř výživy
Pro studenty
Výuka
Akademičtí a vědečtí pracovníci nabízejí českým i zahraničním studentům univerzit a středních škol výuku následujících předmětů:
- Základy výživy a krmení ryb
- Výživa ryb 1 a 2
- Ichtyologie
- Anatomie a fyziologie ryb
- Sportovní rybářství
- Alternativní způsoby akvakultury
- Gastronomie produktů akvakultury
- Integrované akvakulturní systémy
- Cirkulární potravinové systémy
- Komodity akvakultury
- Ryba jako potravina
- Zpracování ryb
- Technologie zpracování ryb
- Seminář k publikování vědeckých prací a přípravě vědecko-výzkumných projektů 1 a 2
Kvalifikační práce
Laboratoř každoročně poskytuje bakalářským, magisterským a doktorským studentům celou řadu témat pro řešení kvalifikačních prací a nabízí po celý rok odborné praxe v Akvaponické hale a chromatografické laboratoři. Aktuálně řešené kvalifikační práce:
-
Bc.
Bakalářské práceIbitoye Samuel Ayomide: Performance of organic flocculants/coagulants as alternative for conventional products for end-of-pipe treatment of aquaculture wastewater. Vedoucí: Tellbüscher Anil Axel
Shakhaut Mohammad Ullah: Effect of different flocculants/coagulants on the performance of aerobic batch digestion of sludge from aquaculture systems. Vedoucí: Tellbüscher Anil Axel
Stoklasová Zuzana: Optimalizace procesu vermikompostování akvakulturních kalů. Vedoucí: Gebauer Radek
-
Mgr.
Magisterské práceBairagi Ripan: Evaluation of endogenous acid-insoluble ash as inert marker, alternative to exogenous yttrium oxide, in digestibility studies with fish. Vedoucí: Roy Koushik
Ondrouch Petr: Identifikace a původ neobvyklých mastných kyselin v komplexních matricích. Vedoucí: Tomčala Aleš
-
Ph.D.
Dizertační práceBaten Abdul: Development of new fish products. Školitel: Mráz Jan
Gápová Pavlína: Cirkulární přístupy ve zpracování ryb. Školitel: Gebauer Radek
Garayová Margaréta: Circularity and sustainable aquaculture. Školitel: Mráz Jan
Hossain Md Foysul: Amino acids in pond food web and precision pond feeds to improve nutrient use efficiency. Školitel: Roy Koushik
Nikl Ondřej: Optimalizace krmiv pro udržitelnou akvakulturu. Školitel: Mráz Jan
Mandal Bidipta: From ponds to public health: Increasing edible EPA+DHA for human food chain in land-locked territory. Školitel: Roy Koushik
Tellbüscher Anil Axel: Nutrition of Aquaponics. Školitel: Mráz Jan
Uplatnění našich absolventů
Laboratoř během svého působení vychovala v rámci kvalifikačních prací řadu rybářských odborníků, kteří dnes zastávají klíčové pozice v českých i zahraničních podnicích, výzkumných a vzdělávacích institucích nebo orgánech státní správy. S jejich souhlasem a bez uvedení akademických titulů můžeme uvést:
Roman Lunda
Zaměřuji se zejména na naplňování rámcové směrnice o vodách (2000/60/ES), koncepční a metodickou podporu přírodě blízkých protipovodňových opatření a obnovu přirozených funkcí vodních toků. Zastupuji ČR v mezinárodní pracovní skupině DG ENVI Water Scarcity and Droughts a spolupracuji s institucemi, jako jsou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Výzkumný ústav vodoshpodářský TGM a podniky Povodí na rozvoji adaptačních opatření a zlepšování ekologického stavu vodních ekosystémů.
„Pomáháme, aby opatření proti dopadům změny klimatu byla praktická a proveditelná.“
Jan Másílko
Věnuji se projektům v oblasti rybniční akvakultury, školím rybníkáře a poskytuji individuální poradenství k chovu ryb a kvalitě vody. Své výsledky pravidelně prezentuji na národních i mezinárodních konferencích.
„Baví mě převádět data a experimenty do srozumitelných doporučení pro praxi.“
Margaréta Garayová
Pomáhám propojovat tradici českého rybníkářství s moderními postupy a požadavky trhu. Zaměřuje se na kvalitu, sezónní nabídku a srozumitelnou komunikaci s odběrateli i veřejností.
„Smysl mi dává, když poctivá práce u vody pokračuje kvalitním zpracováním a končí spokojeným zákazníkem.“
Jakub Krejsa
V Rybářství Litomyšl zajišťuji plynulý chod rybničního hospodářství – od plánování výlovů přes péči o ryby až po kontakt se zákazníky. Díky praktickým zkušenostem držíme kvalitu i v náročné sezóně.
„Každý výlov je týmová práce a závazek vůči lidem, kteří se na naši rybu těší.“
Ondřej Nikl
Utvářím vize a strategie, propojuji výzkum s praxí a spoluvytvářím receptury. Operativní řízení není moje silná stránka a papírování opravdu nesnáším. :-)
Koníčky: příroda, zahrada, rybaření, námořní jachting, dostihy…
„Ve výživě zvířat nemám rád pojem „optimalizace“. Výsledkem jsou často krmiva, která zvířata přijímají jen proto, že nemají jinou možnost. Snažím se hledat řešení, která díky chutnosti, kvalitě a pestrosti použitých surovin přinášejí víc než „jen“ hmotnostní přírůstky.“
Tomáš Zajíc
Vystudoval jsem rybářství a navázal doktorátem zaměřeným na výživu a kvalitu masa kapra i dalších druhů. Do roku 2015 jsem se věnoval výzkumu.
„V praxi stavím na datech z výzkumu.“
Koushik Roy
Ve svém výzkumu se zaměřuji na široké spektrum témat – od nových krmných ingrediencí až po metodiky a koncepty krmení – a propojuji výživu ryb s bioenergetikou s cílem optimalizovat nutriční cykly v akvakulturních systémech. Zároveň se věnuji studiu vodních potravních systémů, kde integruji principy cirkulární bioekonomiky, ekosystémových služeb a vztahů mezi akvakulturním prostředím a zásadami planetárně zdravé stravy.
„Vyvíjím ekologicky efektivní potravní systémy, které obnovují přírodu a podporují zdraví lidí i životního prostředí.“
Azeez Ewumi Folorunso
Jako výzkumník FROV JU objevuji nové metody biologické ochrany plodin v cirkulárních systémech. Věnuji se také ekonomickým otázkám cirkulárních systémů.
„Chytrá prevence místo pozdní léčby.“