Laboratoř výživy
Společenská relevance
Přinášíme řešení, která propojují zdraví lidí, udržitelnost produkce potravin a konkurenceschopnost regionální ekonomiky. Zvýšením podílu prospěšných omega-3 mastných kyselin v rybím mase (včetně patentovaného „omega-3 kapra“) přispíváme k lepší výživě populace a prevenci civilizačních onemocnění. Současně snižujeme plýtvání potravinami díky prodloužení trvanlivosti rybích výrobků přírodními antimikrobiálními a antioxidačními látkami a dáváme výrobcům praktická doporučení pro bezpečné a chutné produkty.
Na úrovni životního prostředí zavádíme cirkulární přístupy v akvakultuře: akvaponii, návrat kalů do zemědělství a „balanced feed“ koncept v rybnících. Tím uzavíráme toky vody a živin, omezujeme ztráty dusíku a fosforu, a pomáháme rybářstvím zvládat dopady sucha i klimatické variability. Naše řešení jsou testovaná v praxi, ekonomicky proveditelná a přenositelná do malých i větších provozů.
Laboratoř zároveň posiluje lidský kapitál – vzdělává studenty a odborníky, poskytuje metodiky a data pro samosprávy i státní správu a spolupracuje s průmyslem na inovacích s jasným přínosem pro spotřebitele. Díky otevřeným partnerstvím urychlujeme transfer vědy do praxe a podporujeme rozvoj lokálních potravin jako dostupného, zdravého a udržitelného zdroje živočišných bílkovin.
Úzce spolupracujeme s českými podniky zabývajícími se chovem a zpracováním ryb, ale i výrobou krmiv. Uvést můžeme například: Rybářství Lnáře, S.r.o., Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s., Tilapia, s.r.o. a Nutrin, s.r.o.
V neposlední řadě pracovníci LV každoročně organizují odborná školení, workshopy, konference a exkurze, které jsou určeny především:
- produkčním a sportovním rybářům,
- studentům různých oborů,
- široké odborné veřejnosti.
Cílem těchto akcí je seznamovat účastníky s nejnovějšími poznatky z oblasti udržitelnosti, výživy ryb a vývoje nových produktů z akvakultury.