Skip to main content

Zpráva ze služební cesty, Německo, Tellbüscher

Výzkumná stáž na Univerzitě Duisburg-Essen, Německo
Od 17. února do 20. dubna 2025 jsem absolvoval výzkumnou stáž na Katedře procesního inženýrství a technologie vody Univerzity Duisburg-Essen, která se nachází v metropolitním regionu Rýn-Rúr v Německu. Stáž byla součástí projektu NatureFloc, který se zabývá hledáním udržitelných alternativ ke konvenčním koagulantům používaným při úpravě pitné vody.

Moje práce se zaměřovala na charakterizaci různých organických koagulantů s cílem posoudit jejich vhodnost pro úpravu pitné vody. Byl jsem vyškolen v použití termogravimetrické analýzy (TGA) ke studiu tepelné stability a rozkladového chování organických koagulantů, prováděl jsem měření infračervené spektroskopie (IR) k identifikaci funkčních skupin a molekulárních struktur a měření proudového potenciálu k vyhodnocení povrchového náboje částic v suspenzi, což je klíčové pro pochopení mechanismů koagulace a predikci chování flokulace.

Během této stáže jsem si osvojil analytické metody pro charakterizaci materiálů, prohloubil jsem své znalosti koagulačních procesů při úpravě vody, získal zkušenosti s návrhem experimentů, interpretací dat a vědeckým zpravodajstvím a rozvinul spolupráci v multidisciplinárním výzkumném týmu. Tým mi poskytl podpůrné a intelektuálně podnětné prostředí a ocenil jsem možnost přispět k projektu s reálným společenským dopadem. Jsem vděčný prof. Dr.-Ing. Stefanu Panglischovi a celému výzkumnému týmu za jejich vedení a spolupráci a těším se na využití získaných dovedností a poznatků v budoucím výzkumu a vývoji. Také jsem vděčný za finanční podporu prostřednictvím PPSŘ.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 616 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1