Fakulta
Uchazeči
Studium
Věda a výzkum
Mezinárodní spolupráce
Kontakty
Studium
Mezinárodní spolupráce
Ve dnech 18. a 19. května 2025 jsem se zúčastnil špičkové gastronomické akce KOCH.CAMPUS s názvem „Achtung!, Karpfen“. Jednalo se o prezentaci pokrmů připravených z místního waldviertelského kapra. KOCH.CAMPUS je volné sdružení špičkových kuchařů a producentů lokálních potraviny, jenž rozvíjí rakouské kulinářské dědictví. Každoročně připravuje čtyři tematická setkání na různých místech Rakouska, na nichž špičkoví kuchaři a lokální producenti představují odborné veřejnosti pokrmy připravené z místních surovin z tradičních receptů a za použití moderních postupů.
Letošní druhé setkání proběhlo na břehu nového rybníka Josefsthaler Teich nedaleko českých hranic u městečka Litschau. Na čtyřech stanovištích představili své kulinářské dovednosti čtyři michelinští šéfkuchaři (Andreas Herbst; Hubert Wallner; Michael Kolm a Lukas Nagl). Pracovali především s kaprem a dalšími místními produkty. Tradiční domácí kapr byl upravován na různé způsoby a inspirován byl také zahraniční kuchyní. Na jednom ze stanovišť jsem ukazoval filetování kapra a způsob narušení Y kostí. Vedle mě, Lukas Nagl prezentoval dva roky sušené kapří maso připravené na způsob „Katsuobushi“, a další zajímavé variace kapra inspirované kuchyní země vycházejícího slunce.
Na akci jsem byl pozván organizátory Amelii a Franciskem Seilern-Aspang ze zámku Litschau. Jak organizátoři parafrázovali: "Žijeme v době, kdy jsou regionalita, udržitelnost a zdravá výživa všudypřítomné. Tyto ingredience moderní gastronomie by se bez kapr neměli opravdu obejít." Velmi vydařená akce přinesla celou řadu inspirací a kontaktů pro další spolupráci a rozvoj.
Podrobnosti: https://www.art-redaktionsteam.at/de/pressenews/karpfen-ein-fisch-wird-beim-koch-campus-geadelt
Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 616 |
Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 |
© Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies
O ústavu
Vedení ústavu
Experimentální rybochovné pracoviště a pokusnictví
Genetické rybářské centrum
Laboratoř environmentální chemie a biochemie
Laboratoř fyziologie reprodukce
Laboratoř intenzivní akvakultury
Laboratoř molekulární, buněčné a kvantitativní genetiky
Laboratoř sladkovodních ekosystémů
Laboratoř vodní toxikologie a ichtyopatologie
Laboratoř zárodečných buněk
Publikace
Kalendář akcí
O ústavu
Vedení ústavu
Laboratoř řízené reprodukce a intenzivního chovu ryb
Laboratoř výživy
Laboratoř strojového vidění v akvakultuře a ochraně vod
Zpracovna a prodejna ryb a produktů akvakultury
Publikace
Kalendář akcí
O ústavu
Vedení ústavu
Laboratoř experimentálních komplexních systémů
Laboratoř zpracování signálu a obrazu
Publikace
Kalendář akcí
O pracovišti
Aktuality
Výzkumné programy CENAKVA
Velká výzkumná infrastruktura CENAKVA
Projekty centra CENAKVA
Danubius
3D prohlídky
Lidé a kontakty
1