Vnitrozemská akvakultura: „Spící obr“ Evropy pro udržitelnou výživu

Naše studie upozorňuje na dosud nevyužitý potenciál polointenzivních rybníků a multitrofní akvakultury pro produkci nízkoemisních, na živiny bohatých vodních potravin v Evropě, čímž výrazně snižuje závislost na dovozu z moří. Článek zveřejněný v časopise Reviews in Aquaculture, zdůrazňuje, jak nové přístupy k rybniční akvakultuře mohou podpořit environmentálně šetrnou výživu a přispět k proměně evropských potravinových systémů.
Rybníkářství a ochrana vod se v Evropě často dostávají do konfliktu a multitrofní sladkovodní akvakultura čelí přílišné regulaci, což dlouhodobě vedlo k přehlížení vnitrozemského sektoru sladkovodní akvakultury. Naše studie předpokládá, že polointenzivní rybníky a multitrofní sladkovodní akvakultura by se mohly stát cennými součástmi evropského potravinového systému. Zaměřili jsme se proto na jejich význam, možné ekologické inovace i na rizika a přínosy přechodu na produkci vodních potravin s nižší ekologickou zátěží. Jako příklad lze uvést, že díky 0,25 milionu hektarů rybníků ve střední a východní Evropě by vnitrozemská akvakultura mohla ročně nahradit 1 miliardu kapslí mořského rybího oleje a 0,45 miliardy litrů mléka, čímž by pokryla nutriční potřeby 1,2–3 milionů dospělých osob v případě esenciálních mastných kyselin (EPA+DHA) a aminokyseliny (leucin). Sladkovodní akvakultura je tak „spící obr“ s potenciálem zásadně proměnit evropské potravinové systémy a vést k naplnění cílů planetárně zdravé výživy.
Podrobné informace lze nalézt v původním vědeckém článku: Roy, K.J. Verdegem, M.C., Mraz, J., 2024. Ecological restoration of inland aquaculture in land-locked europe: the role of semi-intensive fishponds and multitrophic technologies in transforming food systems. Reviews in Aquaculture 17: e12999. https://doi.org/10.1111/raq.12999 https://doi.org/10.1111/raq.12999
Zapojte se do diskuse: Reviews in Aquaculture na LinkedIn