Zdravější jídelníčky pro děti: rybí produkty z Jihočeské univerzity míří do škol a školek

Čeští předškoláci a školáci jedí výrazně méně ryb, než doporučují odborníci na zdravou výživu. Přitom právě v dětství se formují stravovací návyky, které ovlivňují zdraví po celý život. Nedostatek ryb v jídelníčku znamená nízký příjem omega-3 mastných kyselin, důležitých pro správný vývoj mozku, srdce i celkovou vitalitu.
Tým vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se proto zaměřil na vývoj speciálních rybích výrobků pro děti. Ve spolupráci s firmou Tilapia s.r.o. vznikla pod značkou Happy Fish Delicates řada produktů, jako jsou např. párky, kuličky či hamburgery, které jsou chuťově atraktivní, zdravé a cenově dostupné. Při jejich vývoji vědci testovali přímo v mateřských školách, jaký tvar, barva nebo koření děti nejvíce osloví. Výsledkem jsou výrobky, které děti rády jedí, mají nižší obsah soli než běžné uzeniny, vysoký obsah kvalitních bílkovin, a hlavně významné množství prospěšných omega-3 mastných kyselin.
Významnou součástí projektu je také udržitelnost – produkty využívají i části ryb, které by se při běžném zpracování neprodaly jako filé. Tím se snižují náklady, zvyšuje se efektivita zpracování a šetří se suroviny.
Díky propojení vědy, škol a komerčního sektoru mají výsledky projektu už nyní konkrétní dopad: výrobky Happy Fish Delicates se dnes úspěšně dodávají do více než 200 škol a školek po celé České republice. Tento přístup nejen podporuje zdravější stravovací návyky dětí, ale také přispívá k udržitelnému využívání potravinových zdrojů.
Podrobné informace lze nalézt v původním článku: Jia, H., Fuka, Z., Hora, J., Marešová, M., Adámková, V., Roy, K., Mráz, J., 2025. Improving future fish consumption: A case study on developing fish products for preschool children. Aquaculture Reports 10: 102647. https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2025.102647
Autor: doc. Jan Mráz