Skip to main content
FROV | 22.09.2025

Ryby do škol: Školní jídelny ožívají

Ryby jsou díky své vysoké nutriční hodnotě považovány za zdravou a vyváženou stravu. Spotřeba ryb však v České republice zůstává nízká (~ 6-8 kg/osoba/rok) a zejména u dětí je velmi nízká, a to zejména ve školním stravování. Školní jídelny v České republice se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování (107/2005), která určuje, jaké suroviny by jídelny měly používat v rámci tzv. spotřebitelského koše (SK). Aby se situace zlepšila, navrhlo ministerstvo zdravotnictví změny, které mají zlepšit školní stravování zvýšením podílu rybích pokrmů. Suroviny na přípravu jídel hradí strávníci (obvykle rodiče), přičemž maximální cena za oběd je 36 Kč. Aby však splnily požadavky CB, mnoho školních jídelen se spoléhá na nekvalitní zpracované rybí produkty, které často neposkytují nutriční výhody, které má tato politika podporovat.

Proto studenti Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity zahájili ve finanční spolupráci s ČSOB a.s. jedinečný projekt s názvem „Ryby do škol“. Hlavním cílem této iniciativy je seznámit děti s rybími pokrmy jako součástí zdravé a vyvážené stravy a zároveň zvýšit jejich oblibu u mladší generace.

První fáze projektu se zaměřuje na analýzu současné kvality a oblíbenosti rybích pokrmů ve vybraných mateřských a základních školách. Získané údaje pomohou identifikovat silné a slabé stránky současné nabídky a budou sloužit jako základ pro navrhování lepších, výživnějších a pro děti atraktivnějších receptů.

Klíčovou součástí projektu je praktická prezentace chutných rybích pokrmů připravených z kvalitních surovin. Děti se do projektu aktivně zapojí, budou interaktivně hodnotit jednotlivé pokrmy a poskytnou cennou zpětnou vazbu.

Stejně důležitou součástí projektu je osvěta o významu ryb ve výživě. Informační a praktické aktivity budou zaměřeny nejen na děti, ale i na zaměstnance školních jídelen. Připravujeme odborné workshopy, které budou poskytovat školení v přípravě chutných, atraktivních a ekonomických rybích pokrmů.

Věříme, že tento projekt přispěje nejen ke zlepšení kvality školního stravování, ale především k vytvoření zdravějších stravovacích návyků u dětí.

Video, které vzniklo k projektu můžete zhlédnout zde.

Přečteno 163x

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 616 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1