Eko krmivo: Hmyzí a drůbeží moučka pro okouna říčního

Okoun říční (Perca fluviatilis), původní druh ryby v Eurasii, v poslední době přitahuje značný zájem jak v oblasti akademického výzkumu, tak i akvakultury. Produkce okouna říčního zaznamenala nárůst, přičemž většina pochází z eurasijských zemí. Je třeba poznamenat, že Švýcarsko se v tomto odvětví stalo předním producentem.
Nedávný výzkum zdůrazňuje důležitost vývoje krmiv určených speciálně pro produkci okouna říčního v Evropě. Tato krmiva by měla ideálně obsahovat nové složky, které poskytují environmentální výhody, podporují nezávislost na surovinách využívaných pro lidskou výživu a udržují vysokou produktivitu. Pro dosažení těchto cílů bylo do krmiv zavedeno použití zdrojů bílkovin vyráběných na principech cirkulární ekonomiky, jako je hmyzí moučka a vedlejší produkty živočišné výroby.
Laboratoř řízené reprodukce a intenzivního chovu ryb Fakulty rybářství a ochrany vod, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (Česká republika) a Aquaforum, Škola zemědělských, lesnických a potravinářských věd, Berner Fachhochschule ve Švýcarsku, provedly společný experiment. Výzkum měl za cíl zhodnotit vliv krmiv obsahujících hmyzí moučku (Hermetia illucens) a moučku z drůbežích vedlejších produktů jako náhrady rybí moučky na růstové ukazatele a zdravotní stav okouna říčního. Studie navíc zohledňovala klíčové aspekty současného potravinového systému, včetně dopadů na životní prostředí a konkurenci o potravní zdroje lidské populace.
Krmný pokus probíhal v partnerském zařízení Aquaforum po dobu 90 dnů. Výzkumní pracovníci z Fakulty rybářství a ochrany vod JU se aktivně podíleli na formulaci a výrobě krmiv, pravidelném měření ryb, odběru vzorků, chemických analýzách, hodnocení a publikaci výzkumných výsledků.
Studie prokázala, že kombinace zdrojů bílkovin pocházejících z cirkulární ekonomiky může efektivně nahradit až 50 % rybí moučky v krmivech pro okouna při zachování nebo dokonce zlepšení sledovaných parametrů oproti kontrolní skupině. Použití této směsi v dietách okouna říčního nabízí významné výhody včetně snížené závislosti na mořských rybách a minimalizace konkurence o potravní zdroje.
Tento výzkum je příkladem aplikace konceptu cirkulárního potravinového systému v chovu ryb recyklací krmných surovin, které pocházejí ze zpracování hmyzu a drůbeže. Další studie zkoumající širší škálu materiálů z cirkulární ekonomiky v celosvětovém potravinovém systému slibují pokrok v udržitelnosti akvakultury, zejména tváří v tvář ubývajícím přírodním zdrojům a rostoucí globální populaci.
Podrobné informace lze nalézt v původním článku:
Tran, H.Q., von Siebenthal, E.W., Luce, J.B., Nguyen Thi, T., Tomčala, A., Stejskal, V., Janssens, T., 2024. Complementarity of insect meal and poultry by-product meal as replacement for fishmeal can sustain the production performance of European perch (Perca fluviatilis), reduce economic fish-in fish-out ratio and food-feed competition, and influence the environmental indices. Aquaculture 579: 740166.
Obrázek 1: Experimentální zařízení v Aquaforu, Škola zemědělských, lesnických a potravinářských věd, Berner Fachhochschule, Švýcarsko
Obrázek 2: Výzkumný tým provádějící odběry vzorků v experimentálním zařízení
Obrázek 3: Fileta okouna říčního krmeného různými experimentálními dietami
Obrázek 4: Použití krmných surovin konkurujících a nekonkurujících humánnímu konzumu v experimentálních dietách