Skip to main content

Tajná zbraň přírody: Jak huminové látky zásadně mění chov ryb

Během chřipkové sezóny se pohybujeme v přeplněných autobusech a vlacích, obklopeni viry, a o pár dní později jsme sami nemocní. Podobné je to u ryb. Jakmile dojde k výskytu nemoci, možnosti léčby jsou omezené a často se uchylujeme k podání léku celé populaci chovaných ryb. To škodí rybám i životnímu prostředí, ale také to má dopady na lidské zdraví.

Nebylo by zajímavé, kdyby příroda již poskytla řešení?

V přírodě ryby neplavou v průzračně čisté vodě, ale jsou vystaveny množství přírodních látek. Mezi nimi jsou huminové látky, které vznikají rozkladem organické hmoty a barví vodu do hněda. Využití těchto látek v akvakulturních systémech prokázalo pozoruhodné zlepšení klíčových imunitních ukazatelů v povrchovém slizu pstruhů. Speciální enzymy jako lysozym a alkalická fosfatáza obsažené v povrchovém slizu ničí bakterie, a chrání ryby. Pokud byly ryby vystaveny vodě obohacené huminovými látkami, aktivita těchto obranných enzymů vzrostla přibližně 2 – 3krát. Zároveň vzrostla koncentrace imunoglobulinů ve slizu o pozoruhodných 77 %, což zdůrazňuje silné imunomodulační účinky huminových látek. Ještě zajímavější byla pozorovaná antibakteriální účinnost rybího slizu. Použití huminových látek pomohlo rybám snížit růst bakterií rybího patogenu Yersinia ruckeri o více než 75 %.

Učením se od přírody jsme schopni proměnit praktiky v akvakultuře tak, aby byly zajištěny bezpečné potraviny pro budoucí generace.

Podrobné informace lze nalézt v původním článku:

Lieke, T., Stejskal, V., Behrens, S., Steinberg, Ch.E.W., Meinelt, T., 2024. Fulvic acid modulates mucosal immunity in fish skin: Sustainable aquaculture solution or environmental risk factor? Journal of Hazardous Material 467: 133737. 

Video ke shlédnutí zde.

 

 

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 616 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1