Účastníme se jednání EOSC-CZ

European Open Science Cloud (EOSC) je evropská snaha o vytvoření moderní infrastruktury pro usnadnění sdílení, správy a přístupu k výzkumným datům napříč různými oblastmi vědy. Iniciativa EOSC se skládá z jednotlivých národních iniciativ. V ČR byl nedávno spuštěn národní portál EOSC-CZ (www.eosc.cz) který tuto snahu na našem území zastřešuje. V České republice byla zahájena realizace Národní datová infrastruktury (NDI), která je součástí EOSC. Cílem je podpora moderních postupů ve správě výzkumných dat a vytvoření společné platformy pro sdílení dat a výpočetních zdrojů pro usnadnění vědecké spolupráce a multidisciplinárního výzkumu. Klíčovým konceptem je zajištění "FAIR dat", tedy aby byla data snadno vyhledatelná, přístupná, dobře popsaná a aby byla jasná pravidla pro jejich použití. To vše má za následek zvýšení efektivity výzkumu, inovací a transparentnosti ve vědeckém procesu, což přináší prospěch jak pro vědeckou komunitu, tak i pro společnost jako celek. CENAKVA se účastní jednání v rámci českého EOSC-SC na republikové úrovni. Také se účastní jednání v rámci základních (průřezových) pracovních skupin nebo jednotlivých oborových pracovních skupin především pracovní skupiny pro Environmentální vědy. Na půdě JU se jedná o zapojení do tohoto projektu a vytvoření institucionálního repozitáře splňujícího požadavky pro zapojení do EOSC a jeho pomocí zpřístupnit metadata, zviditelnit informace o vědeckých výsledcích společně se sdílením otevřených dat. Tato snaha na JU je plně v souladu s cíli velké výzkumné infrastruktury CENAKVA a ta ji plně podporuje.  

European Open Science Cloud (EOSC) Portal (https://eosc-portal.eu) nabízí jednotnou platformu, která zjednodušuje přístup k široké škále digitálních zdrojů a služeb pro Open Science. Přes přehledné webové prostředí lze jednoduše vyhledávat a filtrovat FAIR data napříč jednotlivými národními a oborovými repozitáři začleněnými do struktury EOSC. Tento nástroj může pomoci vědcům při napojování na relevatní výzkumné skupiny a projekty, při vytváření rešerší, přehledových studií nebo obohacení vlastních data setů. 

 

 

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1