Veletrh For Fishing

For Fishing je největším rybářským veletrhem v ČR. Tradičně zde probíhá prezentace nových trendů a představení novinek pro aktuální rok. Chybět tudíž nemohl ani stánek velké výzkumné infrastruktury CENAKVA, která zde prezentovala svoje aktivity.

Děkujeme všem, kteří nás navštívili.

Open access week

Open Access Week 2023

Ve dnech 24 - 26. 11. 2023 proběhl v Akademické knihovně Jihočeské univerzity Open Access Week. Jedná se o celosvětově rozšířenou akci na podporu otevřeného přístupu k výsledkům vědeckého výzkumu a CENAKVA byla u toho. Mezi panelisty byl také Ing. Petr Císař, Ph.D. (FROV JU) s přednáškou "Jak publikovat výzkumná data prostřednictvím datového článku"

Akce probíhala v českém jazyce a z každého dne byl vytvořen záznam přednášek který bude postupně zpřístupněn na univerzitním youtubovém kanálu.

Účastníme se jednání EOSC-CZ

European Open Science Cloud (EOSC) je evropská snaha o vytvoření moderní infrastruktury pro usnadnění sdílení, správy a přístupu k výzkumným datům napříč různými oblastmi vědy. Iniciativa EOSC se skládá z jednotlivých národních iniciativ. V ČR byl nedávno spuštěn národní portál EOSC-CZ (www.eosc.cz) který tuto snahu na našem území zastřešuje. V České republice byla zahájena realizace Národní datová infrastruktury (NDI), která je součástí EOSC. Cílem je podpora moderních postupů ve správě výzkumných dat a vytvoření společné platformy pro sdílení dat a výpočetních zdrojů pro usnadnění vědecké spolupráce a multidisciplinárního výzkumu. Klíčovým konceptem je zajištění "FAIR dat", tedy aby byla data snadno vyhledatelná, přístupná, dobře popsaná a aby byla jasná pravidla pro jejich použití. To vše má za následek zvýšení efektivity výzkumu, inovací a transparentnosti ve vědeckém procesu, což přináší prospěch jak pro vědeckou komunitu, tak i pro společnost jako celek. CENAKVA se účastní jednání v rámci českého EOSC-SC na republikové úrovni. Také se účastní jednání v rámci základních (průřezových) pracovních skupin nebo jednotlivých oborových pracovních skupin především pracovní skupiny pro Environmentální vědy. Na půdě JU se jedná o zapojení do tohoto projektu a vytvoření institucionálního repozitáře splňujícího požadavky pro zapojení do EOSC a jeho pomocí zpřístupnit metadata, zviditelnit informace o vědeckých výsledcích společně se sdílením otevřených dat. Tato snaha na JU je plně v souladu s cíli velké výzkumné infrastruktury CENAKVA a ta ji plně podporuje.  

European Open Science Cloud (EOSC) Portal (https://eosc-portal.eu) nabízí jednotnou platformu, která zjednodušuje přístup k široké škále digitálních zdrojů a služeb pro Open Science. Přes přehledné webové prostředí lze jednoduše vyhledávat a filtrovat FAIR data napříč jednotlivými národními a oborovými repozitáři začleněnými do struktury EOSC. Tento nástroj může pomoci vědcům při napojování na relevatní výzkumné skupiny a projekty, při vytváření rešerší, přehledových studií nebo obohacení vlastních data setů. 

 

 

Výstava Země živitelka

Země živitelka je jedinou výstavou u nás, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Tradičně je zastoupena zemědělská technika a služby pro zemědělství, rostlinná a živočišná výroba, potravinářství, technologie, lesní a vodní hospodářství, ekologické zemědělství, myslivci, rybáři, včelaři i drobní chovatelé. Chybět tudíž nemohl ani stánek velké výzkumné infrastruktury CENAKVA, která zde prezentovala svoje aktivity.

Děkujeme všem, kteří nás navštívili.

Datové sady CENAKVA

Výzkumná infrastruktura CENAKVA se podílí na definování politiky otevřené vědy na fakultní i celouniverzitní úrovni. Z dlouhodobého hlediska vnímá velká výzkumná infrastruktura CENAKVA otevřenou vědu jako důležitou součást vědecké spolupráce a šíření znalostí.

V současné době probíhá zveřejňování datových sad na úrovni jednotlivců nebo výzkumných týmů. V rámci výzkumné infrastruktury CENAKVA jsou datové sady zveřejňovány na webových stránkách CENAKVA na stránce "Open DATA".

Do budoucna je důležité najít oborové repozitáře vhodné pro všechny výzkumné týmy působící na fakultě a v rámci VVI CENAKVA. Výkumné centrum také podporuje snahy JU o vytvoření institucionálního repozitáře pro otevřená data a jeho napojení do infrastruktury projektu EOSC.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany Tel.+420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. +420 387 774 601 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1